Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol

Veneţia a fost afectată duminică de o nouă maree excepţional de înaltă, nivelul apei ajungând la ora prânzului la 150 de cm, aceasta fiind cea mai gravă săptămână de la înregistrarea datelor privind mareele, în anul 1872, informează agenţia de ştiri Reuters, citată de mediafax.ro.

Celebra Piazza San Marco, situată în una din cele mai joase zone ale oraşului, a fost închisă, fiind inundată din nou, la doar câteva zile după o ce oraşul a fost afectat de cea mai înaltă maree din ultimii 50 de ani.

Marţi, peste 80% din oraş, un sit istoric inclus în patrimoniul mondial UNESCO, a fost inundat, nivelul apei ajungând în timpul fluxului până la 1,87 de metri, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 50 de ani.

Luigi Brugnaro, primarul Veneţiei, susţine că schimbările climatice sunt un factor major care a condus la creşterea nivelului mareei, adăugând că impactul inundaţiilor este “uriaş” şi va lăsa o “urmă permanentă”.

Primarul a estimat că pagubele provocate în oraş de inundaţiile din ultima săptămână se ridică la aproximativ 1 miliard de euro.

De asemnea, restul Italiei este afectat de ploi torenţiale, existând riscul ca mai multe râuri să iasă din matcă.

Autorităţile din Florenţa şi Pisa au anunţat că monitorizează râul Arno, după ce nivelul apei a crescut alarmant în urma ploii torenţiale din cursul nopţii.

Nivelul fluviului Pad, care traversează nordul Italiei, a crescut cu 1,5 metri în ultimele 24 de ore din cauza precipitaţiilor abundente.

Articole similare
Comentarii