Victor Chirilă: ”Guvernarea “pro-europeană” a ales calea confruntării cu UE. Ne-ar putea costa regimul liberalizat de vize”

Rezoluția Parlamentului European prin care condamnă, în termeni foarte duri, invalidarea neîntemeiată și netransparentă a recentelor alegeri din Chișinău, reprezintă un adevărat cartonaș roșu, arătat de UE guvernării “pro-europene” conduse de Partidul Democrat (PD), notează președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă într-un comentariu pentru blogul www.elenarobu.md.

Potrivit președintelui APE, parlamentarii europeni și-au exprimat profunda îngrijorare față de deteriorarea tot mai gravă a standardelor democratice în R. Moldova. Ei au constat că decizia instanțelor judecătorești de anulare a alegerilor a fost influențată și dirijată politic. Este un exemplu al acaparării statului de un grup restrâns de interese și denotă o criză acută a instituțiilor din țara noastră.

”Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova în valoare de 100 milioane euro, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare, iar reluarea acestuia să fie condiționată de îndeplinirea unui șir de condiții de către autoritățile de la Chișinău, printre care validarea alegerilor din capitală și investigarea eficientă și transparentă a mega-fraudei bancare din 2014.

Toate acestea denotă o răcire fără precedent a relațiilor Republicii Moldova cu UE. Încrederea instituțiilor europene în capacitatea actualei guvernări de la Chișinău de a-și onora angajamentele asumate prin Acordul de Asociere a ajuns la cota zero.

În aceste condiții, un eventual eșec al autorităților de a veni în întâmpinarea îngrijorărilor și recomandărilor exprimate de instituțiile și statele UE, în special, a solicitării de a găsi o soluție democratică de ieșire din actualul impas, va pune sub semnul întrebării nu doar suportul bugetar, dar, de asemenea, ar putea să declanșeze procedura de suspendare a regimului liberalizat de vize cu UE.

R. Moldova va fi ignorată și mai mult de marii granzi ai UE, iar recunoașterea caracterului democratic al viitoarelor alegeri parlamentare de către Occident va fi pusă sub semnul întrebării.

Guvernarea “pro-europeană” de la Chișinău se pare că a ales calea confruntării cu UE, acuzând-o pe aceasta din urmă de imextiune în treburile interne ale R. Moldova, că se face co-vinovata de eșecul reformei justiției și că, suspendând asistența macro-financiară, privează copiii de alimentație suplimentară în grădinițe, iar învățătorii de salarii mărite, etc..

Lăsând la o parte caracterul tupeist al acuzațiilor aduse UE, este cert că guvernarea “pro-europeană” nu se va conforma recomandărilor europene, alegând în schimb calea menținerii și consolidării puterii cu orice preț, ceea ce anunță timpuri tulburi pentru R. Moldova și democrația ei.

Între timp guvernarea ne asigură că va continua “calea integrarii europene”, în realitate derapajele anti-democratice, care se vor înmulți și vor deveni tot mai grave, ne vor arunca ineluctabil în brațele Rusiei”, a punctat președintele APE, Victor Chirilă pentru blogul www.elenarobu.md.

Articole similare
Comentarii