(VIDEO) De ce a fost blocat procesul de redobândire a cetățeniei române? Ana Guțu explică cum poate fi fluidizat acest proces

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Ana Guțu explică situația la zi în privința procesului de redobândire a cetățeniei române, în cadrul emisiunii ”Vocea Diasporei” difuzată pe portalul ER NEWS.

”Procesul de redobândire a cetățeniei române este corect, dar îmi propun să influențez modificarea legislației. Numărul de funcționari la Autoritatea Națională pentru Cetățenie a rămas același, pe când numărul solicitărilor de redobândire a cetățeniei române a crescut exponențial. La moment sunt un pic mai puțin de 260 000 de dosare”, a declarat Ana Guțu.

Potrivit secretarului de stat al DRRM, în 2015 a fost votat un amendament la legea cetățeniei care a îngreunat foarte mult procesul și a făcut ca acest proces să încetinească. De asemenea, legea cetățeniei nu prevede folosirea mijloacelor digitale moderne în comunicare, toată corespondența se ține în scris prin poștă. Orice lipsă la dosar trebuie transmisă prin poștă, ceea ce e o cale foarte anevoioasă.

Dacă ar fi rezolvate aceste două probleme, procesul de redobândire a cetățeniei române ar fi mai rapid.

”Legea cu privire la cetățenie trebuie modificată. Am discutat cu președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie care mi-a explicat situația. Acum urmează să formulăm niște amendamente, împreună cu colegi din Parlament. Ar fi bine să fie posibil acest lucru. E nevoie de modificarea legislației pentru a permite fluidizarea procesului. Restricțiile din 2015, plus numărul mare de solicitări au blocat acest proces”, a explicat Ana Guțu.

Chiar dacă suntem în plină criză pandemică, DRRM, care are drept de inițiativă legislativă, lucrează în prezent la formularea unor  amendamente care să schimbe starea de lucruri.

Între 800 000 și 1 milion de cetățeni ai R. Moldova care au redobândit cetățenia română

Până în prezent, potrivit cifrelor care se vehiculează, ar fi între 800 000 și 1 milion de cetățeni ai R. Moldova care au redobândit cetățenia română.

”Este o cifră importantă ținând cont că în R. Moldova sunt în jur de 3 milioane de cetățeni. Este o treime din toți cetățenii R. Moldova”, a ținut să precizeze secretarul de stat al DRRM, Ana Guțu la emisiunea Vocea Diasporei.

Articole similare
Comentarii