Volodimir Zelenski: simbol al eroismului, al rezistenței unui întreg popor ucrainean

Trăm deja a 22-a zi al unui război absurd în Ucraina, iar în aceste trei săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la apogeul unei mari istorii. A devenit un simbol al eroismului și al rezistenței unui întreg popor. Un exemplu de apărare, cu riscul propriei vieți, a țării sale, Ucraina, a poporului său, dar și a întregii Europe, a valorilor libertății și democrației occidentale. Se dă o luptă acum și pentru un viitor democratic al Rusiei care este astăzi la degetul mic al regimului lui Vladimir Putin.

Invazia Ucrainei de către armata lui Putin a schimbat complet paradigma geopoliticii, dar și a relației noastre intime cu societatea, viitorul în care ne dorim să trăim. Acest război pe care nimeni nu și l-a dorit, în afară de liderul de la Kremlin, este acum o realitate. O realitate care durează de 22 de zile. O realitate în care ne-a împins un dictator care vrea să își satisfacă propriile sale vise de grandoare, de măreție. După 22 de ani de exercitare a puterii și împins de delirul său paranoic, Vladimir Putin s-a izolat. Până în punctul în care nici măcar acum nu vede absurditatea acestui război din care îi va fi greu să iasă învingător.

Citește și:

Singur în piramida sa de putere, Putin e terminat

Pentru prima dată în cariera sa, dictatorul Putin va pierde un război. Cine și-ar fi imaginat: un agent KGB învins de un actor. Războiul imaginii a fost deja câștigat de formidabilul popor ucrainean și de președintele acestuia, Volodimir Zelenski. Cu un caracter creat de încercări, cu un patriotism ancorat adânc în suflet, cu culorile albastru și galben păstrate în inimă, poporul ucrainean dă dovadă în aceste zile de un temperament înfocat și o stare de spirit care ne mișcă pe fiecare dintre cei care urmărim acest atroce război pe rețelele de socializare.

Iar Volodimir Zelensky este eroul pe care îl căuta o Europă întreagă. De unul singur, a reușit să îi trezească până și pe liderii europeni care și-au asumat riscul de a nu-l supăra pe Putin. Președintele Ucrainei a fost aclamat în picioare de către deputații europeni, americani, a ținut discursuri în marile cancelarii europene și peste Ocean, în Senatul american. Și aici nu e vorba doar de simple gesturi și cuvinte pompoase. Incredibilul patriotism al fiecărui ucrainean, reflectat în comportamentul președintelui lor, ne inspiră pe fiecare dintre noi, fie că suntem președinți de țară sau oameni de rând.

Sprijinul nostru pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean înseamnă reafirmarea credinței noastre în democrație, în libertate, în demnitate și în ideea unui destin comun pentru locuitorii acestui continent.

Articole similare
Comentarii