Adevărurile istorice despre al doilea război mondial și ziua de 9 mai care nu vor să fie recunoscute în R. Moldova

Editorial Elena Robu

An de an, în R. Moldova ziua de 9 mai generează controverse istorice. Nu a existat și nici nu există voință politică pentru ca adevărurile istorice despre al doilea război mondial și ziua de 9 mai să fie recunoscute de întreaga societate din R. Moldova.

Al doilea război mondial a fost un război global care a durat din 1939 până în 1945, deși unele conflicte asociate lui au început și mai devreme. Conflagrația a implicat marea majoritate a țărilor lumii, inclusiv toate marile puteri care au format două alianțe militare opuse: Aliații și Axa.

Războiul din Europa s-a încheiat cu o invazie a Germaniei de către Aliații Occidentali și Uniunea Sovietică, care a culminat cu capturarea Berlinului de către trupele sovietice și ulterior capitularea necondiționată a Germaniei la 8 mai 1945.

Estimările numărului total de victime ale războiului sunt diferite, deoarece multe decese au rămas neînregistrate. Cele mai multe cifre sugerează că au murit aproximativ 60 de milioane de oameni în război, dintre care aproximativ 20 de milioane de militari și 40 de milioane de civili. Mulți dintre civili au murit din cauza genocidelor deliberate, a masacrelor, a bombardamentelor masive, a bolilor și foametei.

Capitularea totală și necondiționată a fost semnată pe 7 mai și a intrat în vigoare înaintea sfârșitului zilei de 8 mai. Grupul de Armate Centru German a rezistat în Praga până la 11 mai.

Când se sărbătorește ziua victoriei

La 7 mai la 02:40 (CET) generalul german Alfred Jodl a semnat actul de predare al Germaniei naziste. Actul de predare a fost semnat de către generalul-maior Ivan Susloparov (reprezentant al lui Stalin la Comandamentul Aliat) din partea Uniunii Sovietice și de către Generalul Beddel Smith din partea SUA. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 (CET).

În R. Moldova, în cărțile de istorie părinții noștri au învățat despre marele război pentru apărarea patriei care a durat din 1941 până în 1945. Este de fapt perioada când a intrat în război URSS, iar patria pe care au apărat-o buneii noștri în război nu a fost de fapt patria noastră, cea pe care ne-a lăsat-o moștenire marele domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt. De fapt, al doilea război modial s-a consumat între 1939-1945. Pe monumentele de la Memorialul ”Eternitate” din Chișinău aceste cifre așa și nu au fost schimbate, deși am semnalat mai mulți ani la rând despre acest fapt. Nimeni nu are curajul să recunoască niște adevăruri istorice.

Ziua de 9 mai este o zi a comemorării eroilor căzuți pe câmpul de luptă și datorită cărora astăzi trăim în pace. În R. Moldova această zi se manifestă prin exprimarea nostalgiei față de epoca comunistă, accentuată și mai mult de partidele politice proruse. Îmi permit să spun că suntem un neam cult și știm să facem diferența între manipulare și realități istorice, dar știm oare să facem acest lucru cu toții împreună?

Articole similare
Comentarii