Mergeți în această sâmbătă la Festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”

În 2016, descopeream frumusețea localității Vadul–Rașcov și spuneam atunci că este locul unde m-aș întoarce de fiecare dată. Imaginea de sus a localității, care se întinde pe malul drept al bătrânului Nistru îți taie respirația. Cu siguranță, aici și-a găsit inspirația pentru marile sale creații poetul Dumitru Matcovschi. Merită de urcat până sus și de admirat priveliștea. E locul unde te poți regăsi, unde te poți gândi la ziua de mâine și la misiunea pe care o ai în această viață.

Vadul – Rașcov, o localitate unde m-aș întoarce de fiecare dată

Mergând pe străzile pline de istorie a satului aflat pe malul bătrânului Nistru, mă gândeam cât de frumos ar fi să fie organizat vreun festival în această zonă. Și iată că se face în această sâmbătă, 9 iunie 2018, festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”. Vă îndemn să mergeți să descoperiți pitorescul sat Vadul-Rașcov.

***

AO „Casa de acasă” vă invită la Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în satul de baștină al marelui poet Dumitru Matcovschi, unde va avea loc festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”. Festivalul urmărește scopul de a consolida relațiile culturale, turistice și de prietenie între circa 15 sate de pe ambele maluri ale Nistrului, situate la poalele stâncilor nistrene, începând cu raioanele Șoldănești și Camenca, până la Dubăsari.

La festival vor evolua ansambluri folclorice, dansatori, tarafuri din zona Nistrului de mijloc cu un amalgam de cântece, dansuri şi secvențe din spectacole teatralizate. Vor fi organizate excursii la obiectivele turistice din Vadul-Rașcov, la Casa-muzeu „Dumitru Matcovschi”, Cimitirul evreiesc, Grotele în stânci, Clopotnița din sec. XV, etc., expoziții de fotografii ale obiectivelor turistice din cele 15 sate beneficiare ale proiectului, expoziții cu desene ale elevilor din Rașcov și Vadul-Rașcov, proiecții de filme cu amintirile celor mai vârstnici locuitori ai acestor sate despre relațiile lor de prietenie cu vecinii de peste Nistru, tradiții, istorie, meșteșuguri, etc.

În cadrul festivalului va fi expusă harta turistică ce leagă satele situate la poalele stâncilor nistrene, va fi prezentat costumul autentic al vadrașcovenilor creat grație acestui proiect, vor fi organizate expoziții și ateliere ale meșterilor populari din zonă, competiții sportive şi concursuri cu desen pe asfalt, un flash-mob al dansului „Coasa”, un rug și o horă a prieteniei pe malul Nistrului.

Toți partenerii și participanții vor primi diplome, albume fotografice, calendare și alte suvenire de la organizatori. Vizitatorii vor avea parte de un spectacol în aer liber, într-un anturaj peisagistic de pe malul Nistrului, cu muzică, dansuri, concursuri şi bucate tradiționale, etc.

Festivalul este organizat în cadrul proiectului „Comorile stâncilor nistrene”, realizat de AO „Casa de acasă” din comuna Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești în parteneriat cu grupul de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului. Colaborarea este susținută financiar de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. (comunicat de presă al PNUD)

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii