Rusia avertizează cu privire la desfășurarea nucleară, dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO

Rusia, un stat al amenințărilor la adresa securității întregii lumi.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat NATO că, dacă Suedia și Finlanda se alătură alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice într-o exclavă din inima Europei (exemplu de exclavă este regiunea Kaliningrad).

Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia, și Suedia iau în considerare aderarea la alianța NATO. Finlanda va decide acest lucru în următoarele câteva săptămâni, a declarat miercuri prim-ministrul Sanna Marin.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, atunci Rusia va trebui să-și consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică.

Medvedev a ridicat, de asemenea, în mod explicit amenințarea nucleară, spunând că nu se mai poate vorbi despre o Baltică „liberă de nuclear” – unde Rusia are exclava Kaliningrad cuprinsă între Polonia și Lituania.

„Nu se mai poate vorbi despre vreun statut liber nuclear pentru Marea Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost președinte rus din 2008 până în 2012.

Medvedev a spus că speră că Finlanda și Suedia să se gândească. Dacă nu, a spus el, ar trebui să trăiască cu arme nucleare și rachete hipersonice aproape de casă.

Rusia are cel mai mare arsenal de focoase nucleare din lume și, alături de China și Statele Unite, este unul dintre liderii mondiali în tehnologia rachetelor hipersonice.

Lituania a spus că amenințările Rusiei nu reprezintă nimic nou și că Moscova a desfășurat arme nucleare la Kaliningrad cu mult înainte de războiul din Ucraina. NATO nu a răspuns imediat avertismentului Rusiei.

Citește și:

Pericolul utilizării armelor nucleare: Este oare suficient să fie apăsat un buton pentru a lansa o bombă nucleară?

Totuși, posibila aderare a Finlandei și Suediei la NATO – fondată în 1949 pentru a asigura securitatea occidentală împotriva Uniunii Sovietice – ar fi una dintre cele mai mari consecințe strategice ale războiului din Ucraina.

Finlanda și-a câștigat independența față de Rusia în 1917 și a purtat două războaie împotriva ei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care a pierdut un anumit teritoriu. Joi, Finlanda a anunțat un exercițiu militar în Finlanda de Vest, cu participarea Marii Britanii, SUA, Letonia și Estonia.

Suedia nu a purtat un război de 200 de ani. Politica externă s-a concentrat pe sprijinirea democrației și a dezarmării nucleare.

KALININGRAD

Kaliningrad, fostul port Koenigsberg, capitala Prusiei de Est, se află la mai puțin de 1.400 km de Londra și Paris și la 500 km de Berlin.

Rusia a declarat în 2018 că a dislocat rachete Iskander în Kaliningrad, care a fost capturată de Armata Roșie în aprilie 1945 și cedată Uniunii Sovietice la conferința de la Potsdam.

Iskander, cunoscut sub numele de SS-26 Stone de către NATO, este un sistem de rachete tactice balistice cu rază scurtă de acțiune care poate transporta focoase nucleare. Raza sa oficială de acțiune este de 500 km, dar unele surse militare occidentale bănuiesc că ar putea fi mult mai mare.

„Nicio persoană sănătoasă nu vrea prețuri mai mari și taxe mai mari, tensiuni crescute de-a lungul granițelor, Iskanderi, hipersonici și nave cu arme nucleare aproape de propria lor casă”, a spus Medvedev.

În timp ce Putin este liderul suprem al Rusiei, comentariile lui Medvedev reflectă gândirea Kremlinului și el este un membru senior al consiliului de securitate – una dintre principalele entități ale lui Putin pentru luarea deciziilor în chestiuni strategice.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat că Rusia a desfășurat arme nucleare în Kaliningrad chiar înainte de război.

„Armele nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad… comunitatea internațională, țările din regiune, sunt perfect conștiente de acest lucru”, a declarat Anusauskas, citat de BNS. „Ei îl folosesc ca pe o amenințare”.

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a ucis mii de oameni, a strămutat alte milioane și a stârnit temeri cu privire la o confruntare mai largă între Rusia și Statele Unite – de departe cele mai mari două puteri nucleare ale lumii.

Putin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina este necesară pentru că Statele Unite foloseau Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să se apere împotriva persecuției persoanelor vorbitoare de limbă rusă.

Președintele american Joe Biden a declarat că Putin este un criminal de război și un dictator.

Putin spune că conflictul din Ucraina este parte a unei confruntări mult mai ample cu Statele Unite, despre care spune că încearcă să-și impună hegemonia chiar dacă dominația asupra ordinii internaționale scade.

Articole similare
Comentarii