Cum arată castelele medievale din sudul Franței. Cetatea Soroca nu cedează cu nimic prin frumusețea sa
Un nou week-end, noi locuri de descoperit și multă mișcare. De data aceasta vorbesc despre două castele medievale care au fost construite pe stânci și care se privesc unul pe altul de secole bune.
Castelul ”de Montferrand” veghează de sus comuna Saint-Mathieu de Tréviers și este una dintre destinațiile preferate pentru o duminică plină de mișcare și sport în sânul naturii. Este o destinație destul de populară, mai ales că de aici poate fi admirat și Pic Saint-Loup, cel mai înalt vârf din zonă. Urcarea se face în aproximativ 40 de minute, pe căi uneori abrupte și pietroase.
Dar în final aveți bucuria de a descoperi această fortăreață ce datează din secolul al XII-lea, dar și atmosfera ei romantică și misterioasă. De aici puteți admira munți, câmpie și Marea Mediterană! Toate sunt excepționale!
După cum puteți vedea, Castelul Montferrand este construit pe o stâncă de calcar. A fost o veche cetate romană. A fost menționat pentru prima dată în istorie la începutul secolului al XII-lea. Astăzi pot fi admirate doar ruinele unei fortărețe de altă dată.
Vizavi de Castelul ”de Montferrand” se înalță pe una din stânci Castelul Viviourès, care datează din secolul al XI-lea. Castelul este ”cocoțat” la propriu pe o stâncă, la o altitudine de 300 de metri. De aici, se deschide o panoramă impresionantă asupra vârfului Pic-Saint-Loup, Castelul Montferrand și câmpia Hortus cu Marea Mediterană pe fundal.
La poalele castelului, drumul este destul de abrupt, dar cu prudență se poate intra ușor în castel.
În interior găsim ruinele magnifice ale castelului și căile sale de acces, cu bănci de repaos, unde se poate face un frumos picnic și pot fi admirate aceste vederi impresionante. Ne putem gândi și la cei care au fost pe aici acum, aproape 1000 de ani, dar și la oamenii care au construit pe creasta unei stânci un asemenea castel, fiind constrânși de metodele utilizate pe atunci în construcție. Castelul a fost abandonat în secolul al XVI-lea. Acesta a servit, timp de secole, ca fortificație, dar și ca proprietate de locuit.
Cred cu tărie că și Cetatea noastră de la Soroca nu cedează cu nimic prin frumusețea și simbolistica sa. Cetatea datează din secolul al XVI-lea, a fost clădită din lemn de către domnitorul Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru. La mijlocul secolului al XVI-lea a fost reconstruită în piatră de către domnitorul Petru Rareș, fiul nelegitim al lui Ștefan cel Mare.
Între 2013 și 2015 a avut loc restaurarea cetății în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”: Cetățile Hotin, Soroca și Suceava, realizat de Programul operațional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007–2013, finanțat de Uniunea Europeană. Cetatea și-a deschis ușile pentru vizitatori, pe 19 mai 2015, de Ziua internațională a Muzeelor, când a avut loc și un festival medieval.
Acum important este ca noi să mergem să o vizităm cât mai des, sa facem drumeții prin zona Sorocii, să vorbim și străinilor despre bijuteriile medievale pe care le avem noi.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu