”Kadîr-OVȚΔ în războiul din Ucraina: arma psihologică a lui Putin care se dezumflă

Cecenii au dobândit o reputație de războinici înverșunați ca urmare a celor două războaie în care au opus rezistență Rusiei, primul din 1994 până în 1996 și al doilea din 26 august 1999 până în 6 februarie 2000, ziua când a căzut orașul Groznîi. Cu toate acestea, operațiuni revoluționare au avut lor până în 2009. A fost considerat cel mai violent conflict dintre Europa și fosta URSS de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Mass-media occidentale transmit că acești războinici sunt în prezent în Ucraina de ambele părți ale liniei frontului. Refugiații ceceni de la războaiele care le-au devastat țara și care se află în Ucraina susțin forțele armate ale acestei țări. Implicarea lor a trecut aproape neobservată.

Pe de altă parte, anunțul cu mare fast din 25 februarie 2022 a trimiterii trupelor lui Ramzan Kadîrov în Ucraina pentru a lupta alături de armata rusă a făcut furori în presa occidentală.

Mai mult, Ramzan Kadîrov, președintele Republicii Cecenia din 2007, susține și el că este prezent în Ucraina. Doar că minciuna are picioare scurte. Presa din Ucraina susține că poza pe care și-a făcut-o Kadîrov în Ucraina este falsă. ”Kadîrov a făcut o fotografie pe fundalul benzinăriilor Rosneft, care nu se găsesc în Ucraina”, scrie presa ucraineană.

Pentru a demonta acest fals, showmanul ucrainean Volodimir Cherniak parodiază această fotografie a lui Kadîrov.

De fapt, cam cu asemenea falsuri și minciuni se ocupă ”Kadîr-OVȚΔ în Ucraina. Aceștia au umplut Tiktok-ul cu video-uri făcute la comandă de pe câmpul de luptă. În realitate acești așa-ziși ”războinici” nu mai sunt forța de temut de altă dată, iar ceea ce se întâmplă în teatrul de război din Ucraina ilustrează foarte bine acest lucru.

O armă psihologică?

Mulți analiști consideră că strategia militară desfășurată de Rusia nu a dat rezultatele așteptate în primele două săptămâni de război. Rezistența ucrainenilor, cuplată cu dificultățile de aprovizionare, dar și cu o proastă coordonare a diferitelor corpuri de armată și cu probleme de motivare a soldaților înrolați ca profesioniști, au încetinit considerabil înaintarea trupelor ruse. În fața acestor dificultăți militare și logistice, războiul psihologic a devenit un element central al strategiei ruse.

Citește și:

Și ”sperietoarea” cecenă se dezumflă. Căderea regimului lui Kadîrov este aproape

Anunțul intrării în război a trupelor lui Kadîrov și propaganda care îl înconjoară fac parte din acest efort de destabilizare a inamicului. Astfel, Kadîrovțî sunt înainte de toate specialiști în menținerea ordinii în orașele cucerite. Sunt cunoscuți pentru cruzimea lor și abuzurile pe care le-au comis chiar în Cecenia, în Donbass în 2014, unde au intervenit, dar și în Siria, unde unii dintre oamenii lor sunt încă dislocați. Invocarea folosirii trupelor cecene servește așadar la alimentarea fricii în cadrul populației ucrainene. La fel, zvonul că forțele speciale care le compun au misiunea de a-l ucide pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski își propune să mențină incertitudinea și să creeze o anumită groază.

Rolul kadîr-OVȚÎ în conflictul din Ucraina este departe de a fi unidimensional. Dincolo de teroarea pe care o inspiră, aceștia întruchipează imaginea unui angajament total al subiecților federați din spatele președintelui Federației, Vladimir Putin. Acest tablou idilic ar putea totuși să se spargă ca o bulă de săpun sub efectele unui război mai lung și mai greu decât se anticipa.

Citește și:

Sirienii pe post de sperietoare în războiul din Ucraina. Au fost sperietori şi în R. Moldova, în alegeri

Folosirea acestor trupe reprezintă, prin urmare, un pariu riscant. Slaba lor integrare în lanțul de comandă ar putea reduce beneficiile asociate angajamentului lor alături de unitățile obișnuite ale armatei ruse. Astfel, Kadîrov ar putea deveni un handicap politic, deoarece triumfalismul său pare deplasat în raport cu realitatea acestui război.

Articole similare
Comentarii