Putin, Lukașenko și Dodon : Când votul poporului nu contează

Editorial Elena Robu

Președintele Rusiei Vladimir Putin își desenează rezultatele votului după bunul său plac . Modifică legea supremă a țării pentru a se menține la putere decenii la rând. Așa procedează marii dictatori, așa face și Putin.

Președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, de 26 de ani la conducere, își desenează și el rezultatele votului. La alegerile de duminică, 9 august, și-a desenat un scor de peste 80%. A exagerat, iar cetățenii nu au tolerat minciuna și au ieșit în stradă. Însă puterea a utilizat forța pentru a anihila protestele. Așa procedează dictatorii, așa face și Lukașenko.

În R. Moldova la toamnă sunt alegeri prezidențiale, ca de obicei cruciale pentru destinul republicii. Igor Dodon, aflat la putere din 2016, va încerca să deseneze și el rezultatele alegerilor, urmând exemplul idolului său, Vladimir Putin. Așa cum de fapt se desenează de când sunt organizate alegeri în R. Moldova (cu marje mai mici sau mai mari). Pentru că R. Moldova preia practicile nocive din Rusia, de acolo se inspiră politicienii de pe Bâc.

Cât de mult vor fi desenate rezultatele alegerilor din toamnă? Vor tolera moldovenii minciuna electorală? Vor ieși în stradă să își apere votul? Sunt întrebări care cu siguranță își vor găsi răspunsul în noiembrie 2020.

Articole similare
Comentarii